mięso

05 cze 2023 0 godz. 51 min.

Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

Ikona cofania odtwarzania
Ikona odtwarzania Ikona zatrzymania odtwarzania
Ikona przewijania odtwarzania
00:00:00
Ikona głośnika Ikona przekreślonego głośnika
Ikona cofania odtwarzania
Ikona odtwarzania Ikona zatrzymania odtwarzania
Ikona przewijania odtwarzania
00:00:00
Ikona głośnika Ikona przekreślonego głośnika

Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe to zbyt duże spożycie soli, mięsa czerwonego i przetworów mięsnych, nadmierna konsumpcja cukru i słodyczy, częste spożywanie napojów słodzonych, a z drugiej strony niewystarczające spożycie produktów zbożowych z pełnego przemiału, warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, ryb, chudych produktów mlecznych i jego przetworów bez dodatku cukrów, a także orzechów.

Czy należy jeść mięso?

Trend jest taki, by ograniczać spożycie mięsa, to nie tylko kwestia np. antybiotyków, ale też coraz częściej wybór etyczny. A jednocześnie lekarze twierdzą że białko zwierzęce zadecydowało o naszej ewolucji (rozwój mózgu) ale dorosły człowiek powinien ograniczać spożycie mięsa. 

Zgodnie z wynikami badań Międzynarodowej Agencji ds. Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer – IARC) większe, niż zalecane, spożycie mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych, zwiększa zachorowanie na niektóre nowotwory. Wyniki badań wykazują, że ryzyko przedwczesnego zgonu zarówno z powodu nowotworów jak i chorób układu sercowo-naczyniowego rośnie wraz z ilością przetworzonego mięsa w diecie. Zaleca się ograniczenie mięsa czerwonego i przetworów mięsnych do 500 g w tygodniu na rzecz mięsa drobiowego, ryb,nasion roślin strączkowych i jaj.

Dobrym dla zdrowia i środowiska zamiennikiem mięsa, bogatym w białko, są rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób, soja) oraz orzechy. Zaleca się spożycie ryb 2 w tygodniu (np. łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz). Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów nienasyconych  omega-3, które chronią nasz organizm przed miażdżycą, a tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu.

Czym jest weganizm i dlaczego staje się popularny?

Wiele osób decyduje się na weganizm z różnych powodów – etycznych, religijnych, ekologicznych, duchowych, ekonomicznych lub społecznych. Czym jednak jest ów weganizm? Jest to rezygnacja z produktów pochodzenia odzwierzęcego. I nie chodzi tu tylko o jedzenie. Weganie nie spożywają: mięsa, ryb, drobiu, jajek, mleka, sera i miodu. 

Filozofia weganizmu nie sprowadza się tylko do diety eliminacyjnej (roślinnej). Weganie nie używają kosmetyków, których wytwarzanie wiąże się z wykorzystanie surowców odzwierzęcych. W ich szafach nie ma także ubrań z wełny, jedwabiu, jak również futer i skóry. Czym podyktowany jest taki wybór? Przede wszystkim tym, by nie przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Jak wiadomo ich masowa hodowla w uwłaczających warunkach jest niehumanitarna, a także wpływa negatywnie na środowisko.

Jak produkcja mięsa wpływa na środowisko?

Zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego wywiera druzgocący wpływ na środowisko. Hodowla zwierząt jest jednym z największych czynników przyczyniających się do zmian klimatu, odpowiadając za 14,5% emisji gazów cieplarnianych pochodzących z ludzkiej aktywności. Według najnowszych badań, pięć największych koncernów mięsnych i mleczarskich emituje więcej gazów cieplarnianych niż najwięksi na świecie producenci ropy. Zmiany w sposobie produkcji i konsumpcji żywności mają ogromny potencjał pozytywnego wpłynięcia na emisje, zmiany klimatu i bezpieczeństwo żywności. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych w sektorze hodowlanym jest jednym z najskuteczniejszych sposobów, w jaki można osiągnąć cele klimatyczne i utrzymać globalne ocieplenie poniżej 2⁰C.

Grafika przedstawiająca napis "daj znać, co myślisz o tym odcinku, napisz do nas".

#mięso#produkcja mięsa#weganizm#wegetarianizm
Powrót do podcastów
SŁUCHAJ TAKŻE NA: