Owady – rozkładają martwą materię organiczną i warunkują wydanie plonów przez rośliny, ale czy to wszystko? Około 2 mld ludzi na świecie spożywa białko pochodzenia owadziego. Mrówki, pluskwiaki, pasikoniki czy larwy motyli jada się w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Dla wielu ludzi to jedyny mięsny posiłek bogaty nie tylko w białko, ale i aminokwasy, tłuszcze, cukry i niektóre witaminy z grupy B i K. Coraz częściej jadalne owady są też wykorzystywane w produkcji żywności w krajach zachodnich, także w kuchni molekularnej. Smażone świerszcze, suszone mrówki bądź liofilizowane larwy chrząszcza z przeróżnymi dodatkami oraz przyprawami zyskują na popularności i być może coraz częściej będą gościły na naszych stołach. Znaczenie jadalnych owadów istotne jest także z punktu widzenia aspektów środowiskowych.
Jadalne owady – alternatywne źródło żywności
Zdaniem ekspertów z FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych wzrastającej liczby ludności należy do 2030 roku zwiększyć produkcję żywności prawie dwukrotnie. Rosnące koszty hodowli zwierząt, zwiększająca się liczba ludności na świecie, wyczerpywanie się zasobów świeżej wody, zmiany klimatu, zanieczyszczenie środowiska to najczęstsze czynniki przyczyniające się do wzmożonych poszukiwań w zakresie alternatywnych źródeł żywności, bezpiecznych do spożycia przez ludzi, których produkcja będzie generowała niskie koszty i będzie korzystna dla środowiska.
W tym odcinku podcastu rozmawiamy z ekspertami na temat zastosowania owadów i ich wykorzystania jako źródła pokarmu. Pytamy o to, które owady można jeść i jakie korzyści przynosi ich hodowanie. Nasi eksperci zdradzą, jak smakują larwy mącznika młynarka czy świerszcze jadalne i zdradzą, jak przekonać innych do ich spróbowania.